• Hello, Guest! Welcome back, and be sure to check out this post for more info about the recent service interruption and migration.

Mode32 with Radius Color Pivot mouse freezes

tact

Well-known member
I think with all your help we can fix this problem =) I think it has something to do with os7. I can move the mouse for a split second as soon as Mac OS loading window starts before it freezes in place. I think the radius pivot card is fine. idk

 

Paralel

Well-known member
System 7 is fickle. I have a random F-line instruction error that occurs when I try to use PCMCIA peripherals in my blackbird running 7.1.2, and someone running 7.5.5 doesn't have that problem, so its specific to my version of System 7. Sometimes you just have to accept System 7's quirks.

 

tact

Well-known member
This happens on 7.1, 7.5.3 and 7.5.5, and i can't just Accept my mouse not moving at all lol how Do i use the computer without a mouse? And I can't just accept Programs Won't run in 24bit addressing and not being able to use the 64mb of ram I Bought to put in this thing lol

I'll keep playing with it and see if it also happens back in 6.0.8 or maybe try os 7.6 and see if that works either.

 

Paralel

Well-known member
Go for it. Maybe someone here knows more, will see this, and be able to help. If it doesn't happen now, subscribe to the thread, you'd be surprised, sometimes someone finds an old thread from years ago and has the answer.

 

tact

Well-known member
Does anyone at least know a way to move the mouse cursor with the keyboard buttons? I remember reading about it a while ago but I can't find it and I don't remember the buttons >< maybe I can see if it even moves that way.. one dot at a time lol.

 

techknight

Well-known member
You have a nasty software/firmware bug somewhere. The only way your gonna catch this MAYBE is with macsbug. 

Its possible you have "just" the right wrong configuration to cause this issue, this issue may have been documented and fixed in a later card revision, ROM revision/version, or even software. But that info is likely lost to time. 

but its just as likely the card is bad, or just as likely one of the PDS lines is broken on the SE/30 logic board going to the slot that the card needs to operate correctly. Possibilities are endless.

 
Last edited by a moderator:

BadGoldEagle

Well-known member
I was gonna say ROM since I can't get the Radius v1.0 ROM to work properly with system 7.5... That ROM has a copyright of 1990, and System 7 wasn't out yet at that time. Does that happen under system 6 with 8mb+ RAM? Hope you haven't trashed that partition!

If the v2.4 ROM from the IIsi Color Pivot works for me, I'll be imaging that ROM to distribute it freely. I guess Radius won't complain much as they're not in business anymore.

If a "new" ROM and different software don't fix this then I guess the card is bad or VRAM is corrupted?

 
Last edited by a moderator:

tact

Well-known member
I'm thinking it Might be the rom too I also have what says v1.0 on the rom chip, I have seen the same exact card with v2.5 I could see it was just a second sticker over the original lol so i suspect all the cards are the same with updated rom versions. But is the iis card exactly the same as the 030 cards?I guess we will find out lol

But what version of the card do you have the original older version? Here is the version I have

gfdg.jpg

 

BadGoldEagle

Well-known member
The roms are compatible throughout the range.

Nubus II, PDS IIsi ans PDS SE/30. The cards themselves aren't, exept for the two PDS ones which are actually interchangeable.

The only problem is that I've just noticed the EEPROM's different on the IIsi Pivot, so I can't make the switch. There is a Nubus pivot for sale on eBay with version 2.4 ROMs. I've just made the seller an offer. This one is easily switchable.

 
Last edited by a moderator:

tact

Well-known member
Well I sure hope it works and helps =) If so that would be nice to make the rom versions available for people. Are those eeproms on there flashable and upgradable? or would you have to buy a new chip?

Also what problem do you have with your card not working with os7.5?

 

BadGoldEagle

Well-known member
Honestly I have no idea. That's the first time I encounter any problem with the ROMs. I think the ROM on the Pivot is an EEPROM as in Electronicaly Erasable and Programmable ROM, so I think you can write on top of it. But you and I will need a ROM programmer or someone kind enough to do the burning and ship it to us ;)

I get a blue-ish kind of tint on the extended desktop and the resolution is all wrong. But it does that with and without the drivers which led me to think ROMs were a possible problem. On mine the code is just not executed properly.

https://68kmla.org/forums/index.php?/topic/27886-radius-pivot-se30-monitors/

 

tact

Well-known member
Does this only happen in os 7.5? Or any os?

Have you tried any other monitors besides an lcd with an adapter?

Those ttl switchable adapters can put out weird or distorted signals especially depending on the monitor and the card might be having trouble with the adapter as well.

I have some unknown cable here that is vga on one end and the and what is it db15 on the other end, and works great with my viewsonic lcd and projector too, my tv cant handle that signal i haven't tried anything else but I mainly stick to an old apple 15inch multiscan crt so I know there's no problems.

I didn't need any drivers for it to work nor did the drivers seem to make any difference in functionality. It should all work from the rom.

Again what version of the card do you have? does it look exactly like the one I have? I have seen some Older builds but i assume from the roms cross compatibility that they are all the same? Lets hope so haha

I will see if i can also get a newer version or at the very least I'll try a different kind of video card whatever I can get.

 

techknight

Well-known member
if the ROM is THAT old, chances are it has a ton of bugs! they dont issue ROM releases unless there are new features which cant be put into software, or there are some nasty bugs, or software/driver patches that eventually got moved into ROM. 

I would rip a good copy and reburn the one you have. I have a willem programmer which will burn just about any ROM, but I lost my UV eraser long ago so I gotta get another one, but I havent reburned a ROM in ages so I never replaced it. 

 
Last edited by a moderator:

Paralel

Well-known member
I would hunt around for the very latest version of the ROM you can find. I think the latest one I've heard of is 2.6

Technight, remember, UV is only for EPROM, not EEPROM.

 
Last edited by a moderator:

rsolberg

Well-known member
Since you now have a 32-bit clean ROM, I suppose you could try Mac OS 7.6.1 to see how the card behaves. I doubt it would solve the issue, but it is an option if you want to play around with it. I think you're on the right track by looking for a newer ROM revision.

 

techknight

Well-known member
Technight, remember, UV is only for EPROM, not EEPROM.
Yes I know, I am not an idiot. Plus I was referring to the older ROM which is in a ceramic EPROM package. Also, EEPROM is erasable by UV as well if the die was exposed. 

 
Last edited by a moderator:

BadGoldEagle

Well-known member
Well, the best and cheapest option is to get the already dumped v2.6 ROM from papa_november.

He even uploaded that file but the link went dead.

PM'ed him a couple of days ago, but he hasn't signed in since February...

I found a card with a slightly older ROM, v2.4 from 1992. 'Might' work with 7.1 but 2.6 works with both, so I think this is the version to go for.

In the meantime, I suggest we all get a ROM programmer if you don't already have one (I don't).

Oh and by the way, my cards looks a tad different: (picture courtesy of pcamen: THIS IS NOT MINE, I have a v1.0 ROM)

/monthly_06_2014/post-2376-0-19667200-1403288371.jpg">View attachment 3243This one is slightly older as well, ©1989.

 
Last edited by a moderator:
Top