Jump to content
plb007

TAM with white screen

Recommended Posts

Hi, 

I just tried to reboot my 20th anniversary macintosh this sunday. It seems to boot right, but the screen stays white. I'm pretty sure it boots fine because it reacts to volume switch, birthness and power off. The last time it booted was less than 1 years ago. No changes (except powering down for this period). I tried the usual stuff (NVRAM, reset, battery check, ....) without any luck. I've made a video showing to process. Starting - waiting the TAM to boot, green light, actual booting, controls working, powering down. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

I will remove all cards from the Logic Board and try again.

 

Can be the screen also or the small board connecting logic board and screen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Usually the white screen suggests just LCD failure, my experience with the analogue to video boards between the TAM motherboard and LCD is that the LCD usually works with artifacts if this particular board is faulty.  I'd reseat cables as suggested, and if all else fails look for a junker PowerBook 3400 with good LCD - it is a straight swap.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I'll try to find a 3400 for spare. How can you explain the LCD failure ? The backlight is still working well. Which part of the LCD screen is subject to fail ? 

 

Thanks for the info. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wish I knew - the "white screen of death" is common in TFT LCD panels - you'll find similar reports in comparable machines of the day.  Almost always the fix was to replace the panel.  Still doesn't stop you reseating and cleaning cables, connectors in hope this fixes the problem.

 

... I have to take apart my TAM too soon, the floppy drive has flaked out - good to have a 3400c parts box on hand :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 hours ago, plb007 said:

I'll try to find a 3400 for spare. How can you explain the LCD failure ? The backlight is still working well. Which part of the LCD screen is subject to fail ? 

 

Thanks for the info. 

Built into the panel  LCD controller board I would think. Could be bad caps.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Hi guys, I fixed the problem by replacing the screen with an old 3400 screen. Not a simple procedure, I broke two latches from the TAM, but everything went well.
 

Thanks for the info. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

For those who are interested, here's a picture of the screen from the TAM and from the 3400c, not the same supplier. It might be different from country (I live in Belgium !)

fullsizeoutput_19f12.jpeg

fullsizeoutput_19f14.jpeg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×