Jump to content
Sign in to follow this  
9646gt

SE refuses to boot anything System 7. I’m stumped.

Recommended Posts

Ok, I bought a Mac SE SuperDrive with a 40mb hard drive and a Radius Accelerator SE 16 68020 and 4mb of ram. The hard drive has SSW 6.0.8 which boots perfect. I bought a SCSI2SD and made three 2gb partitions. Installed 6.0.8 on the first and 7.5.3 on the second. 

 

The second partition with 7 hangs at the welcome to Macintosh screen. The 7.5.3 disk tools and install disk 1 hang at welcome to Macintosh. A 7.5.3 cdrom hangs at welcome to Macintosh. 

 

A system 7.0.1 disk hangs at, you guessed it, welcome to Macintosh. I have tried two different floppy drives and not work perfect inside 6.0.8 and even booting 6.0.8 floppies. 

 

I held down down the mouse button and disabled the radius accelerator, which has 2.1 rom according to splash screen which should have been the last released, and still hanging at Welcome to Macintosh. 

 

Outside of or ripping out the accelerator, along with my hair, I’m at a loss. From what I understand, only the Mac Plus version of this card has issues with System 7 according to an archive of the Q&A I found from radius. 

 

What do I do?! I am stumped! All floppies were made in system 8.1 on a Performa 635 and the CD-ROMs I have tried were burnt in hfs format on 10.5 Leopard on a g4 PowerBook. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 hours ago, Dog Cow said:

What happens when you boot with the Shift key held down to disable Extensions?

I’ll have to give that a shot tonight :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 hours ago, Crutch said:

According to the Radius documentation none of the accelerators support system versions above 7.1. I note that you had problems with 7.0.1 however. Are you running Accelerator extension version 2.9? I uploaded it to the Garden recently. 

 

http://archive.retro.co.za/mirrors/68000/www.vintagemacworld.com/radius/plusacc.html

I know the splash screen shows the latest firmware, but I have never been able to get booted into the install to add a extension to the system folder. What I may do is install 7.0.1 from inside system 6 as an upgrade or something and place the extension there before doing so?

Share this post


Link to post
Share on other sites

I would suggest boot from 6.0.8, insert a 7.0.1 system disk, copy the Radius accelerator 2.9 extension onto that disk, then restart and try booting from that floppy and see if it works.

 

Not quite the same setup, but I have a Radius Accelerator 16 for my Mac Plus with the latest version of the ROMs for the Plus (which is 3.0) and it boots/runs fine into System 7.0.1 on a SCSI2SD with Radius Accelerator extension 2.9.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Figured it out! The computer also has a Radius two page display card installed. It requires ROM 4.4 for system 7 support I guess and mine appears to have 4.1 installed. Removed it and had zero issues doing anything system 7 related!

Share this post


Link to post
Share on other sites

I’ll probably just eBay the card since I’ll never use it. I would rather it be in the hands of someone who will put it back into service :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×