Jump to content

macintoshportable

6502
  • Content count

    6
  • Joined

  • Last visited

Recent Profile Visitors

16 profile views
  1. Dead SWIM chip on recapped Macintosh Portable?

    Gee they must be so delicate. Does it get better from the Powerbook 100? You know there is already a wire between those two chips so you must be spot on, it has clearly had issues there before and been repaired. I probably disturbed it or maybe another is broken. Will see.
  2. Dead SWIM chip on recapped Macintosh Portable?

    So it looks like I'm SOL with this one for now... luckily I've got a garage full of computers to restore. I'm still pretty happy with my progress for a first try and will shelve it with notes until I learn more about electronics. Basically after the reflow and clean it runs flawlessly on power with everything connected, but gives black bars or nothing on battery unless no floppy is connected. Without a floppy it will get to the flashing disk but now has a noise coming from the speaker. One regulator seems to have dropped to 5v on the middle pin as it should be but the others are still passing 6.5v straight through. New question for a second portable I have, a backlit one... but only if you have any energy left. You've been very generous so far. I recapped and cleaned it while waiting to change the SWIM chip on the first portable. It booted and ran perfectly first try after that. After a few boots and about an hour of use total it gave me a sad mac while I was playing with the control panel. Since then it's never booted again, immediate sad mac every single time. Code is always 0000000E 00002000 which is some sort of RAM error. Any ideas what to do there? Don't even know where to start on locating the dodgy chip and finding a replacement if that's what's needed. Driving me nuts. I'm so determined to fully restore one of these things so I can enjoy one again.
  3. Dead SWIM chip on recapped Macintosh Portable?

    Awesome info. I'll have to get some heat on there, all the connections seem to check out
  4. Dead SWIM chip on recapped Macintosh Portable?

    Hi Techknight, I have an almost perfect portable now! Thank you again for the advice. That was my first chip transplant and you can see it here booting from the FloppyEmu. Can I ask some more advice? I've noticed there are still issues with power. For example; 1) It runs well on battery but as soon as the correct adapter is in it will show significant banding through the screen which remains for a while after the charger is removed 2) If the charger is in when powered on it just hangs with the mouse working but never makes it to the flashing floppy 3) If booted on battery and then the adapter is added it will run ok but gives a sad mac randomly sometimes 4) It still gives a sad mac while waiting for a floppy maybe one out of five times I've been reading this thread about power regulation and have downloaded the schematic but I don't have a strong background in electronics so a lot of the terminology is beyond me at the moment, though I'm willing to learn. As a starting point I'm wondering if you can point me to any points on the board that I should start testing based on the above behaviours? Thanks again
  5. Dead SWIM chip on recapped Macintosh Portable?

    Thanks techknight, really appreciate that info. I'll check the voltages and harness, change out that chip and hopefully soon I can let you know how I go.
  6. Hi I'm restoring a Portable and have recapped. Everything works perfectly now except as soon as the system tries to read a disk the whole system crashed. A bit of research suggested the SWIM chip and some times the SWIM clock are to blame. I have a dead LC board with the same chip that I could use but I thought someone might know a bit more before I attempt a switch over. My question is Does anyone know how I would test the SWIM chip/clock and track down the cause of this issue? A few more details and observations If I try to boot from floppy (or floppy emu) it's an instant sad mac usually returning 0000000F 0000000A or in sad mac codes 'Class Code F = Exception' 'Sub Code 000A = Line 1111' If booted to the internal SCSI drive I get the bomb message with 'Bad F-line instruction' and a restart button on read, however I can't click it as the system is locked up. Recap details - All electrolytic caps were changed - The board was ultrasonically cleaned with the correct solution and demineralised water - Then soaked in IPA and dried with warm air Fails in the following configurations - Running on a 6V 4.5AH sealed lead acid battery with new 9V backup battery - Running on an original white charger that still outputs the correct voltage, with the batteries installed as described - With the original floppy drive installed - With a floppy emu installed internally with the floppy drive - With a floppy emu installed externally with the floppy drive - With a floppy emu installed without the drive on floppy 1, 2 and external Other notes - The emu has been tested on another machine and works fine - I checked the surface temp of the SWIM chip and it's running at about 30C/86F while everything else is running at about 20C/68F. - The emu does strange things when the power adapter is plugged in. Fails to 'read disks', random things on screen, can't find SD card etc. Run it on battery and it's all good again. - It looked like some of the through-hole caps had been changed before but I changed them all again as the electrolytic smts hadn't been changed. I'm suspect on a few of vias C3, C6 and C2 weren't in the best condition and though I was careful I can't be sure I didn't make them worse, except that the rest of the system seems to run indicating all is ok. Any help would be greatly appreciated!
×