Jump to content

mjhagen

6502
  • Content count

    29
  • Joined

  • Last visited

About mjhagen

  • Birthday 11/15/1978

Contact Methods

  • Website URL
    https://mingo.nl

Profile Information

  • Gender
    Male
  • Location
    Amsterdam, NL

Recent Profile Visitors

160 profile views
  1. Hi all, I was recapping an SE's Rev A analog board and found a diode soldered between CR4 and a resistor I can't see the designation of, and a capacitor between that diode and R26. Is that a modification to basically mod it into a Rev B? Can anyone shed some light on to what this does exactly? Thanks, Mingo.
  2. mjhagen

    Macintosh SE/30 good chime, but not booting

    haha, no I know just got me on the right track.
  3. mjhagen

    Macintosh SE/30 good chime, but not booting

    @techknight, you are my hero. After desoldering the three caps below J12 (just so I could have a better look at the traces that run underneath them I spotted 1 going between C8 and J12 that had the protective layer removed and that had probably shorted C8. cleaned everything up again, put a piece of kapton tape over the trace and resoldered the caps and now it boots again!
  4. mjhagen

    Macintosh SE/30 good chime, but not booting

    oh wait, that's not the SWIM, that's GLUE. The trace runs between the right channel sony chip and the GLUE chip. SWIM is UJ11 of course. Still, I'll check the area around C9-10.
  5. mjhagen

    Macintosh SE/30 good chime, but not booting

    @MikeatOSX I scrolled (ha) through the Dead Mac Scrolls but couldn't find this particular issue. @techknight I'm pretty positive, according to schematics I could find it is called BRST and I'm guessing that means something-reset? Thanks for pointing me to the SWIM (UI8, so it could still be my patch that screwed something up), I'll focus my next bit of debugging on that area.
  6. mjhagen

    Macintosh SE/30 good chime, but not booting

    I did some more research into the issue (good chime, gray pattern, no pointer), but so far haven't found that particular combination. The ones I did find are: [no chime, gray patter, no pointer] -> RP2 filter [good chime, gray pattern, pointer] -> RP10 filter Both measure (using resistance) the same as my known-good board, so I think the filters are good. Sources for above symptoms: https://web.archive.org/web/20160306072255/http://www.biwa.ne.jp:80/~shamada/fullmac/repairEng.html http://www.maccaps.com/MacCaps/Repair_books_files/Mac Classic %26 SE Repair and Upgrade Secrets.pdf
  7. Hi all, I have three SE/30s, one works flawlessly (Mac A), one boots into the OS but has sound has issues (Mac B, I have another topic about this one), but my issue is with the latest one (Mac C): When I got it, I did a superficial check and turned it on and it booted (without chime) into the screen. It looked pretty corroded (and no sound) so I decided on a cleaning and recap. After the recap was done, I got a nice clean chime, but now it no longer booted to the screen (see video.) During the recap I noticed the corrosion had eaten away the trace next to the negative lead of C2 which I patched by running a wire from pin 5 on UB10 to pin 50 on UI8. The other thing I did to it was remove, clean and re-solder UC8. I mentioned the other SE/30s because I thought I'd try to debug this issue by measuring (in diode mode) IC values against the other Macs. The weird thing is that both machines that boot into the OS have different values on the IC I re-soldered (UC8), pin 11 has OL on Mac B, but 1.100 V on Mac A, so I don't really know where to go from here. Has anyone got any idea what a gray screen is about? Or any other hints? I've included a couple pics of the board. Thanks!
  8. mjhagen

    Screw Sizes

    I have a few compact Macs that are missing various screws and I'd like to make them complete again. Does anyone have details on size, thread count, etc on the types of mounting screws used in (at least) the SE, SE/30 and Classic? So, these are the two different ones outside (silver and black torx) and I think 2, or 3 different Phillips-head screws inside mounting the A/B to the chassis, mounting the expansion bracket to the main chassis and the ones mounting the PSU (on the SEs) and I'm not sure, but I think the ground wire has its own screw type. I've tried to find such info in different tech manuals, but most just mention "T15" and nothing about length or thread count and certainly nothing about the other screws used on the chassis. So if anyone knows what the measurements are, or how to take them, that'd be great! I think this might be good wiki information as well.
  9. mjhagen

    SE/30 Simasimac persists after recap

    I think that's just flux.
  10. mjhagen

    New Quadra 700 Feet

    @Johnnya101, Yeah I thought the same! Thanks again, they fit extremely well!
  11. mjhagen

    Apple PowerCD - not spinning

    The spinning part can get pushed in and it then catches on the housing, you should be able to wiggle it free. I don’t remember if you need to disassemble most of it before you can reach that part, but I know I did. I used one of those iPhone repair kit plectrums to get between the housing and the spinner.
  12. mjhagen

    New Quadra 700 Feet

    She loves 'em!
  13. mjhagen

    Macintosh Plus Chirping Noise

    The only obvious thing I see is the solder joints on J4 (?), they seem to be cracked. Have you read chapters 5 and 6 of Macintosh Repair & Upgrade Secrets? I think those might be helpful here. Looking at it some more, maybe a lot more solder joints could use a touch up, the flyback included.
  14. mjhagen

    Macintosh Plus Chirping Noise

    The yellow stuff is normal, are you referring to that?
  15. mjhagen

    Macintosh SE FDHD Restoration Project

    Ooh I like the black! I got an FDHD myself last week and it too had a Maxell battery, but thankfully it hadn't exploded!
×