• Hello, Guest! Welcome back, and be sure to check out this post for more info about the recent service interruption and migration.

MessagePad OMP H1000 Glitching/Flickering Repair

EkriirkE

Active member
I bought a MessagePad on eBay as "Broken, screen flashes" so I thought I'd give it a go in repairing it blindly...  


First observations:  It's an Original OMP H1000; No sound, occasionally the display would show through, touchscreen is fine, faint mechanical ticking in sync with the glitching - not form the speaker.

On first opening it the area around the speaker wires and power input has a white residue.  C1 [100uF,4V] is a compact electrolytic that had some brown around it

HBmJlNQ.jpg.236205ec638f7bd1c1f4968a52dfd3a5.jpg


Replacing this got me sound (startup chime!).  It also had the typical fishy smell when desoldering it.  LCR meter showed correct value but obviously it was bad.

Digging deeper I removed the main board to find another compact electrolytic C51 [3.3uF 35V] with brown goo around it. 

CaZ7L6K.jpg.ae29d89332e39869479c1ce646c58f7c.jpg


Fishy smell again, LCR meter showed as bad - no value at all.   Replacing this got the display back!

Final boot successful! 

162e60645325e67fe35b24d601761809.jpeg.b8c0536d77d848860991c08dbf2f2d05.jpeg


https://imgur.com/a/69J7YWl

 

EkriirkE

Active member
For clarification

This fixed sound

5514a7f6248299e4a3aab01baa6d6e80.jpeg.e67fe886e7f9c6f44f3fb39a18a080d9.jpeg


I had 100µF 25V on hand at 6.4mm dia and it fit fine

nFeNvs3.jpg.2bfc28ad612f38c3fee54a60584055c7.jpg


And this fixed the display, you have to remove the logic board to get to it underneath:

559207462b4bdf70815aecc554d601d9.jpeg.047b3f2c5dea7b1ac175d0bd3bd4bbce.jpeg


I had 3.3µF 50V on hand

4hxh5ci.jpg.6c7701aeb7d873974a70d10cb813e977.jpg


 
Top