Jump to content

My PDS Extension Cable...DONE


Recommended Posts

Just under 11 years ago I started this thread on AppleFritter about trying to create a PDS extension cable for my SE/30. On Friday I finally got it working.

 

Here is the recipe:

 

25326247527_5dc02f3b00_o.jpg

 

I first tried this with this wire kit with one end male and the other female.  The problem here was that the pin on the male end would not get enough purchase in the female PDS connection. That lead me to the IDE gender benders:

 

40164878422_cb7134fdb6_o.jpg

 

To get to 120 pins, 4 of these are needed however one row of pins in not used.

 

25326255017_8ba09cb9e2_o.jpg

 

Each wire has a single connector and they can be fiddly getting them to mate on the male PDS connection. To ease the process, I split the 40 wire bundle into 2 of 20 wires and this made things a bit easier to get wired up.

 

25326257477_4a511597b6_o.jpg

 

Female wire goes to the base of the IIsi card with PDS passthrough and accelerator slots. IDE gender benders go in the other end and then into the right angle PDS.

 

28417930159_798242e3f6_o.jpg

 

Above is the completed mess of wires (minus the right angle PDS) mounted to my IIsi. The Daystar card had an Asante network card installed and the IIsi fired right up.

 

28417932219_d90ff7001a_o.jpg

 

39299877065_f9ecbc74b2_o.jpg

 

I let this system run for a few hours and there were no issues so I knew I had good progress so...

 

40197937831_eddc6a6087_o.jpg

 

right angle PDS adaptor added to the IDE gender bender end and then inserted into the Asante card.  Asante card then goes in to the SE/30 PDS slot.

 

39486360914_2e4d9e7b45_o.jpg

 

Into the Daystar cart goes the 50mhz accelerator. Then in goes the Micron Exceed card:

 

28417974889_fda58bccba_k.jpg

 

28417975909_b63361c80e_k.jpg

 

Added the SSD:

 

39486363964_22bb3f4ee4_k.jpg

 

Then fired it up. The first time I hit the power switch, nothing. Oops, I never plugged it in.

 

Tried again when plugged in and Shazam, it fires up! Screen of a few apps showing what is running:

 

25326305427_bdf251a097_o.jpg

 

Now this was not as stable as in the IIsi as after a few minutes I get a bus error:

 

28417977469_2e19bfe9dd_o.jpg

 

I am guessing that this is due to the S bends on the 3 rows of wires pulling on the connections. I had some family things to tend to so I needed to put this away however it was pretty exciting to finally get this working. This setup is Gamba's SE/30ecgs and with a bit more shaping of the wire I think I'll be able to get the connections snug so that I don't get the bus error. 

 

While this is good progress with the Daystar cards, where I plan to use this is when I can get the Carerra 040 hacked to work in a SE/30 as described in these threads:

 

 

 

Edited by Von
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...