Jump to content

agg24

6502
  • Content Count

    76
  • Joined

  • Last visited

Profile Information

  • Location
    Seattle, WA

Recent Profile Visitors

220 profile views
  1. Wow. How did you find it so easily?
  2. When I originally stripped my //c down for cleaning, I inadvertently messed up the 3 pin component mounting brackets in the Astec internal PSU. I found them very confusing and ended up spinning the screws a lot. Today, after trying the system again, I found it appeared to receive no power at all. Some investigation (and messing with those stupid brackets) later, I discovered that one of those 3 pin components was lose, having broken one of its legs. One bad desoldering and resoldering job later, and the component appears to have thermal damage. Does anyone know how best to identify this component and what it does? It is at the computer front-side of the board (away from the internal PSU pins). Searching the characters listed doesn't seem to come up with anything, so I'm not sure if this is a MOSFET, transistor, or even 3 pin diode (though I highly doubt the latter).
  3. agg24

    LC Fan and Speaker Clicking

    Replacing the incorrect 100uF caps unfortunately appears to have made no effect. I am planning to go back over and verify continuity, but I doubt I'll find anything. It's likely that one of the corroded chips is crucial, or otherwise there are corroded traces preventing proper operation, and I lack the skills to properly deal with either. Back to the shelf this poor LC goes
  4. agg24

    LC Fan and Speaker Clicking

    Looking back at my recapping efforts, I had the same question of whether or not those caps were 10uF or 100uF. I ordered https://www.mouser.com/ProductDetail/Wurth-Electronics/875105359001?qs=sGAEpiMZZMvR1wrj203KOEwKeIe4y6sVy4VYRQR%2b0T7xq1e22dz4ww%3D%3D, but the 100 on the top indicates they are 100uF, not 10uF. I suppose I was too lazy/cheap to order a new set to see if there was a difference.
  5. agg24

    LC Fan and Speaker Clicking

    I did not try adding power after the PSU turns on. It's an interesting idea, though I agree with @bibilit that I think it's a logic board issue. Are you suggesting that one of the caps on the logic board could be shorted?
  6. agg24

    Has anyone ever seen a cleaner SE?

    That machine certainly is pristine. It looks fantastic. What parts did you replace?
  7. agg24

    Has anyone ever seen a cleaner SE?

    That is a strange image format. Could you possibly upload in a format the forum understands so that users don't have to manually download the images?
  8. agg24

    Multiple Boot Chimes and Possible Arcing

    My adventures in stupidity continue: I was adjusting the CRT to center the image and restore stock proportions, when I suddenly noticed that the well adjusted right side of screen was out of wack. I took a closer look and saw that the edge was slowly moving towards the center of the screen. A moment latter the movement sped up significantly and analog board C15 suddenly started venting dark smoke into the room. According to this post, C15 is expected to be 3.9uF 5% 250VDC, though I replaced it with a 3.9uF 20% 400V. Is the higher tolerance likely the issue here? As I said in the OP, most of my stock caps were 16V, and I replaced them as such, even though most mentions I see for caps for the analog board are 25V. In particular for C15, my original board had a 35V cap instead of the expected 250V! Could this be causing some discrepancy elsewhere in the circuit? Edit: With further reading I've found that 3.9uF caps are common as C1 on the 128k-Plus analog boards and they commonly fail. On those boards, they are 3.9uF 35V, just like my original cap was. Additionally, the cap is bipolar. Sure enough, after looking at the cap I pulled from the board, it was labeled "B P(S)", which I believe indicates that it was a bipolar cap. Is this common for SE + SE/30 analog boards?
  9. agg24

    Multiple Boot Chimes and Possible Arcing

    Turns out I was incredibly stupid and didn't connect the CRT neck grounding wire to the mount points of the CRT. This has happened to me multiple times before now. You would think I would learn... Out of curiosity, what ill effects could/would you experience if you left the computer like this?
  10. I just finished a full logic and analog board recap on my SE/30. Upon initial power on I was greeted by clicking that sounds like sparks/arcing along with the standard boot chime. I immediately turned the machine off, then after a minute or so turned it on again. The clicking did not initially commence (and the chime still sounded), but after a second or two into the memory check, a single click (same arcing sound) happened again, and the computer chimed again. This happened 1 or 2 more times in the short period before I could turn it off again. Any idea where I should begin to look? One thing to note is that the caps on my initial board were lower voltage than the typical numbers thrown around (almost all of them were 16V, instead of the typically quoted 25V). In one extreme case (3.9uF 250V), my cap read only 35V (due to difficulty finding this configuration, I replaced it with a 400V). For the other 16V caps, I replaced them with 16V ones, as I was not sure why my board was different, and didn't want to mess anything up. I could also see the CRT neck (and proper video appeared, although it was even further shifted to the side than it was before the recap), so I don't think that was arcing.
  11. agg24

    Identifying Cards in a II+

    Nice! Thank you for the fast response. I think you're right about the serial card. I didn't realize it was the one in slot 1, which is indeed rather short.
  12. I found an online listing with an Apple II+ with several cards I cannot easily identify. I was hoping someone here could shed some light on them. Looks like the thick cable may be a SCSI card based on a glimpse of the connector in the last picture.
  13. agg24

    Mystery Ebay iBook...

    Most of the error messages are related to being unable to lookup hostnames or other DNS issues At the top it mentions not being able to contact 1.1.1.1, which is a new DNS server provided by Cloudflare, which suggests that this machine was set up recently. wpa_supplicant failed with some unknown error, likely because it couldn't find the desired wifi network (though this could also fail if the Airport card was missing or had other issues).
  14. agg24

    Mystery Ebay iBook...

    As it says in the 2nd screenshot, it is running NetBSD. Interestingly enough it's also running mDNSResponder, which I was not aware ran on non-macOS/Windows systems.
  15. agg24

    LC Fan and Speaker Clicking

    Yes, there is continuity between the aforementioned pins. I wouldn't be surprised if power isn't getting somewhere on the board, given the traces I had to bypass (the caps near the power connector were the worst), but I have tested continuity on those bridges, and have verified proper voltages in the HD power connector. You are certainly dedicated. I appreciate all of your help
×