Jump to content
  • Posts

    • Fantastic! I have two more SE analog boards to recap in the next couple of days. Thank you very much for the tip!
    • I have found that a drop of isopropyl alcohol removes hot glue incredibly easily. (The glue even stays in one piece!) When I am desoldering these analog board capacitors, I remove the glue with alcohol first, and they pop right out with minimal effort.
    • Apologies if this is mentioned elsewhere.
      Am I correct in thinking that you can put an LC II motherboard in an LC I case (& vice versa) but you can’t do that with an LC III?
    • Before I put everything back together, I cleaned the Analog Board shield. I forgot to get a "clean" photo of it, sorry about that! But rest assured that it is very clean now.     All that's left is the Logic Board.     Since the battery blew up, the original battery holder was absolutely toast. Luckily, it didn't seem to do much damage around it! The orange stuff that you see I believe is some kind of adhesive, not fallout from the battery. But the through-holes for the battery were a total mess.     To burn through all of the corrosion, I used a bunch of liquid flux, a ton of heat (750°F on the iron), and repetition to clean out the holes. I would flux, heat, solder, desolder wick. I did that 3 or 4 times when finally, the corrosion and rust was all burned out, and I could see through the hole.   But then, disaster! When I pushed the battery holder through, soldered it, and then reheated the joint to full seat the battery holder, the pad popped right off! I had to abuse it pretty hard to get solder to flow, so while I was disappointed, I wasn't surprised.     Fortunately, the adjacent terminal is electrically connected. So I just bent the leg over and soldered it down to that. Not pretty, but it will work.     Board is done! I'm not going to install a PRAM battery, because it isn't needed to boot this machine, and due to the pandemic, I'm not sure when I can deliver this machine back to my friend, and I do not want to ship it. Sadly, it will most likely sit in my garage for a few months.     Reassembled!     Does it work? Here's what it did with a floppy disk boot!     But there are three issues that I need to sort out:   1. The floppy drive squeaks! It's absolutely the drive motor or mechanism. It changes speed constantly. Very weird. It didn't do this before. The drive does read and write, though. 2. It won't boot from the hard drive, which is no surprise. But what is surprising is the sound! Check it out! 3. There's no beep when the system is first powered on. Perhaps the sound is damaged on the logic board?   I could use a bit of help on these so if you have ideas, please let me know. Especially about the sound.
×