• Hello, Guest! Welcome back, and be sure to check out this post for more info about the recent service interruption and migration.

1.4 floppy drive in the external 800k drive

ken27238

Well-known member
so for my first hack i and trying to get a 1.44 mb floppy drive in the 800k 3.5 external drive. i got it installed and plugged back into my SE/30 but when i go to format a disk it fails to. any ideas?

 

ken27238

Well-known member
the floppy drive is the one that came with the SE/30 ( my SE/30 has a 800k drive in it so I want to see if i could do this instead of opening the SE)

 

Dennis Nedry

Well-known member
Try cleaning the heads. It sounds like the drive is almost operating properly, given that it asks you to format, fails, and successfully ejects. Here's how I do it:

Pull the disk drive out and take it apart enough to have access to the heads. Blow out any loose dust. Get one end of a cotton swab wet with high % rubbing alcohol. Gently clean both heads at the same time for a while WITHOUT lifting the the whole head mechanism. It appears spring loaded, but there is usually a sheet of metal that can bend permanently.

After cleaning the heads for a while, Immediately flip the cotton swab to the other end and use it to wipe the heads dry. I have found this to be a very important step. I guess it removes any residue that was dissolved in the alcohol.

It is also possible that the drive is not seating the disk completely, either because of an obstruction in your external drive case or because things are dirty (VERY common). You can test this by connecting only the cord to the disk drive, inserting a disk, and pulling backwards on the manual eject tab. It too can bend, so take care not to pull too hard.

 

30pin

Well-known member
A good cleaning will do wonders for the old floppy drive. I did the swap you are working on a few years ago. I swapped in a 1.44 drive out of a dead Classic. Between the dust build up and old grease the drive barely functioned. I swabbed and blew out lots of gunk using compressed air and alcohol with Qtips. Then I oiled the mechanism with G96. A product I had always used to clean and lube firearms. The drive functioned smartly with none of the drag and whining that it did before the clean up. The drive has worked perfect since the cleanup, about 3 years ago.

 
Top