Jump to content
luckybob

bootable sata, the eternal struggle

Recommended Posts

What exact type of chip did you end up using for flashing?

The Sonnet firmware checks for the chip type and refuses to work with chips that Sonnet/Firmtek did not put onto their cards.

 

It's also possible that the PCI-PCI bridge on yours breaks things.

I had one of those cards with an Intel bridge and another one with a PLX bridge. One of them was having issues with OSX so the bridge does make a difference.

Also your card looks to be newer having a BGA bridge while all my cards have PQFP type bridges.

I read those Hint HB1 BGA bridges were terribly unreliable (Voodoo graphics cards had them back in the day and there were a load of dead cards due a problem with the HB1 bridge)

 

 

Edit: USB and Firewire should work without a working ROM on the SATA part.

Edited by Bolle

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 8/7/2018 at 3:02 AM, Bolle said:

What exact type of chip did you end up using for flashing?

The Sonnet firmware checks for the chip type and refuses to work with chips that Sonnet/Firmtek did not put onto their cards.

 

It's also possible that the PCI-PCI bridge on yours breaks things.

I had one of those cards with an Intel bridge and another one with a PLX bridge. One of them was having issues with OSX so the bridge does make a difference.

Also your card looks to be newer having a BGA bridge while all my cards have PQFP type bridges.

I read those Hint HB1 BGA bridges were terribly unreliable (Voodoo graphics cards had them back in the day and there were a load of dead cards due a problem with the HB1 bridge)

 

 

Edit: USB and Firewire should work without a working ROM on the SATA part.

exactly my thought.  for the record, i bought the same brand, same model, except i got a 040 instead of 010.

 

Im going to pull out my xp setup and see if it works in windows.  at the very least, make sure the card works.

 

damn shame.  I'll keep my ears to the ground on this for the time being.

Share this post


Link to post
Share on other sites

SST chips are not supported by the firmware if I remember right. You need a Pm39LV040 or a MX29LV040, those do work for sure. As said the firmware is checking the chip ID and refuses to work on any chip that Sonnet did not use on their cards.

Edited by Bolle

Share this post


Link to post
Share on other sites

 God frack it.

 

So the 010 SST is ok but an identical 040 isn't.  OI VEY.

 

And those chips aren't available on reputable sites like mouser.  Gotta order them off ebay from china.  And wait 3 weeks to get the fakes...  [sarcasm] YAY [/sarcasm]

 

I'll keep looking for those two exact chips for now.  Thanks.  

 

---

 

I also realize the usb/firewire should still work.  So I'm going to frack around with this card for a bit, maybe something will come to me.  Hopefully I can find out a workaround.  It might be the fault of the usb chip, it might not be supported.  

Share this post


Link to post
Share on other sites

Good luck finding the ROM chip!

 

Just anecdotally, back in the day I popped a USB card into one of my Macs running OS 9 and I couldn't get it to work without a whole OS reinstall, so it may be worth trying that out if you have some time. I don't know what magic it installs that you can't just run the package installer for yourself.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Also, because I can't boot from sata, I've been using a boot cd, so that might be the issue with usb not working initially.  Anyway, there are some chips on ebay.  I might as well try.  I'm already pretty deep into this project, what's another $10 and 3 weeks?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×