Jump to content
danpoarch

Color Classic/Mystic intricacy and troubleshooting

Recommended Posts

Bill of Materials:

Color Classic Case - runs fan when switched on without mobo

Color Classic Mobo - original to the machine, horrible recap from a rookie that looked stunningly like me 8 years ago.

575 Mobo - cleaned but not recapped as of yet

 

The Classic will switch on to fans with no motherboard in the case, so we have hope for the analog board (I would assume).

 

The horribly recapped mobo was my first recap attempt and has tons of busted traces and I used the wrong kind of flux, etc, and the Classic won't go to fans if I have it in the case. I've tried the in/out trick holding down the power switch with it and got nowhere.

 

I'm just looking to get this thing off the ground and reading all of the various Mystic guides can get confusing. And most seem to be starting from a working base Classic, so my case is somewhat unique.

 

Thus, can I recap the 575 mobo, make the resistor mods (http://www.applefritter.com/powercolorclassic/stuartbell/compendm) and stick it in the Classic and get anywhere with it? Or, do I have to start with a working Classic to make the necessary changes for the ?

 

Will a working stock 575 board work in the case at any particular system revision?

 

(Yes, I plan to recap analog board and fix the stock Classic mobo eventually)

Share this post


Link to post
Share on other sites

So if all I wanted to do was install 8.1, I could install the LC 575 with out any mod to it?

 

mraroid

Share this post


Link to post
Share on other sites

I did look at FAQ but it implies that you need to make gestalt ID changes. Which I can certainly do, I'm just trying to figure out the shortest distance to a bootable system so that I can verify operation of the parts I have.

 

Will update this thread when I have more progress.

 

DP

Share this post


Link to post
Share on other sites

So if all I wanted to do was install 8.1, I could install the LC 575 with out any mod to it?

 

mraroid

 

 

That's my understanding of it.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I received a second color classic.  I slid in my LC 575 board and a apple branded OS 8.0 CD.  I kept getting errors on boot that said to start with extensions off.  But the start up screen said "extensions were off".  I held down the C key to boot to the CD as well as the shift key to boot with extensions off.  I kept getting "the bomb" and the same message.  I screwed with it for a while but could never get past that part.  So I gave up.  Maybe a 8.1 disk would work.....  ? 

 

mraroid

Share this post


Link to post
Share on other sites

Editing the System file with ResEdit is relatively easy if you have another Mac that can boot into System 7-9. If you don't, I'll take a look in my archive. I made a System 7.5.5 boot floppy containing ResEdit and the mask file for the Gestalt IDs. I also edited the System file on Disk 1 of the System 7.5.3 Installation so that it could boot on the Mystic. Once the OS installs from floppy, you still have to edit the System file on hard disk, but then it'll boot up normally.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Editing the System file with ResEdit is relatively easy if you have another Mac that can boot into System 7-9. If you don't, I'll take a look in my archive. I made a System 7.5.5 boot floppy containing ResEdit and the mask file for the Gestalt IDs. I also edited the System file on Disk 1 of the System 7.5.3 Installation so that it could boot on the Mystic. Once the OS installs from floppy, you still have to edit the System file on hard disk, but then it'll boot up normally.

 

That would be great if you have this.  I can now ftp to and from my Color Classic to my windows 10 box.  So if you could post it to down load I can get it into my Color Classic.

 

I have one working Color Classic and one new somewhat one.  I get floppy disk errors on boot (no floppy in the drive).  I need to remove the floppy drive and rebuild it, or at least pull it.

 

mraroid

Share this post


Link to post
Share on other sites

I received a second color classic.  I slid in my LC 575 board and a apple branded OS 8.0 CD.  I kept getting errors on boot that said to start with extensions off.  But the start up screen said "extensions were off".  I held down the C key to boot to the CD as well as the shift key to boot with extensions off.  I kept getting "the bomb" and the same message.  I screwed with it for a while but could never get past that part.  So I gave up.  Maybe a 8.1 disk would work.....  ? 

 

mraroid

 

I even said 8.1...Shaking my head... You ask lots of questions but don't listen...

Edited by 360alaska

Share this post


Link to post
Share on other sites

I even said 8.1...Shaking my head... You ask lots of questions but don't listen...

It was worth a shot.  I have a 8.1 CD coming in the mail soon.....

 

mraroid

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×