Jump to content

Search the Community

Showing results for tags 'Hard Drive'.



More search options

  • Search By Tags

    Type tags separated by commas.
  • Search By Author

Content Type


Forums

  • Important Information
    • The 68kMLA Forum Rules
  • Community Connections
    • General 68kMLA News & Stuff
    • Conquests
    • Trading Post
  • Projects & Hosted Forums
    • RetroChallenge
    • 68kMLA Wiki
  • 68k Model Forums
    • Compact Mac
    • Mac II, Quadra & Centris
    • 68k LC & Performa
    • 68k PowerBook
  • PowerPC Model Forums
    • NuBus Power Mac, LC & Performa
    • PCI Power Mac & Performa
    • G3/G4/G5 Power Mac, iMac & eMac
    • PPC PowerBook & iBook
  • Everything Elseā€¦
    • Apple I, ][, /// & Lisa
    • Newton
    • Software
    • Hacks & Development
    • Peripherals

Find results in...

Find results that contain...


Date Created

  • Start

    End


Last Updated

  • Start

    End


Filter by number of...

Joined

  • Start

    End


Group


AIM


MSN


Website URL


ICQ


Yahoo


Jabber


Skype


FACEBOOK


GOOGLEPLUS


TWITTER


YOUTUBE


Location


Interests


OCCUPATION

Found 17 results

  1. After I press the power button, the hard drive tries to startup twice, but it just makes a bad sound (see attached) and doesn't seem to start, ultimately ending up with the question-mark disk icon. Is there anything that can be done to try to get the drive to work? The data is not important, but it would be cool to get working again. The drive is a Quantum GoDrive Daytona IDE, so I figure it might just be this problem as described by techknight. Thanks! PowerBook 150.m4a
  2. I just wanted to let folks know what I came across today. https://www.anandintlinc.com/search?q=SCSI+&submit= Their contact info Email: andy@anandintlinc.com Phone: 310-541-9569
  3. jefframsey

    New Member, Old Mac SE

    Hi 68kLBA, I am new here. My name is Jeff Ramsey. I am a 38 year old IT professional, and I've been in the business around 20 years. When I was a kid in school, my first experiences with computers were with my grandmother's Commodore 64, and then I got my own Commodore 64. In grade school, we did not have Commodores, we had Apple II or Mac 512s. I envied those machines so much! They were way out of my price range, but man they were cool! Anyhow, now I have three kids and we love to play both current and retro games. At the same time, I wanted a project to do at home. Sort of a computer "hobby" project. SO I decided to start by refurbishing a Comact Mac. (Starting to sound more like my first day at Alcoholics Anonymous than my first post here at this point, huh? HI, I'm Jeff, and this is where I screwed up...) I bought an SE (FD/HD model 5011) from an elderly lady's closet. (Don't ask what I was doing in a 90 year old lady's closet.) It had been sitting for years. It powered up, the screen was clean, a little bit of screen burn, but clearly working. It was asking for a floppy. I paid $40 and took it home. I made some System 6.0.8 disks and it booted and ran! I didn't remember the date or time (dead battery) and didn't see the hard drive at all. I made a disk for "The Oregon Trail" and played all the way through with my daughter. We made it to Willamette with 3 of our 5 still alive. Yay! Now I wanted to upgrade the 1MB ram to 4MB and I wanted to fix the hard drive, so I made a 12" long T15 (my friend made the tool with a short bit and a bit of round stock steel. Thanks Tyler.) and opened her up. Here is what I found: I wasn't prepared to deal with this bad of a battery issue last night, so I just installed the RAM chips, changed the jumper for the RAM, replacement hard drive then buttoned her back up. What I got was discouraging. The hard drive still does not show up in SC HD Setup, and although the memory is showing 4mb now, the machine is crashing randomly now. It will run for a few minutes and then either a "bomb" system error or just freeze up. I am getting ready to clean the entire mainboard here in a few minutes. I looked at all of the caps and they all looked ok, non were burst or bulging, but I will look at them again more closely. Aside from that, is there anything that I am looking for? Thanks
  4. just.in.time

    MiniScribe 20, what to do?

    Hi, I have an Apple Hard Drive 20SC. The original 5.25" drive stopped working. I decided to put in my SE's old MiniScribe drive since the mounting bracket is already drilled for that drive as well. Good news, the drive still works great after being stored for 8 months. Bad news, the rubber seal around the perimeter of the MiniScribe is getting incredibly soft and oily, like it is about to turn to sludge. Is there anything that can be done to prevent it from failing? Or if there is no saving the rubber, is it possible to replace the rubber parts on the MiniScribe? I know the quantum drives can have their head stopper rubber piece replaced with a piece of aquarium air tube. Are there similar tricks to keeping a working MiniScribe going?
  5. CodeMonkeyZA

    Mac SE/30 booting troubles

    Hey guys, So, I've been creeping on this forum for a while, looking for help for my first *brand new* Macintosh SE/30. When I bought it, everything was working fine, except no bong. I was so excited to start coding on this awesome old machine! (I'm into programming on vintage platforms, so this was a very exciting buy for me). Alas, when I got home, I turned it on and just got the blinking question mark. I read on your forum it might be the caps. As I live in a small town in South Africa, I decided to do it myself. Everything went fine, except for some pads that lifted, so I had to lay some jumpers. I put the whole thing back together, and.... nothing... I actually got the bong for the first time, which indicated that I must have done something right. I turned it off, and on again, and it actually booted! I was so happy, and scared at the same time. Why didn't it boot the first time? After I played on it a little, I decided to reboot again. I was greeted with the blinking question mark. I investigated further and read that the head on the hard drive might be stuck. I opened everything, and looked at the head of the hard drive. It didn't seem to move on startup. I tapped it a little and it jumped into position, just to go limp again, without booting... So now, after my sob-story, I have the following question: is the problem with the hard drive, or the motherboard? I am willing to order a scsi2sd card to replace the hdd, as finding a original scsi in South Africa proves to be impossible. The problem is just, it is expensive to get it here, and I don't want to buy it if it's not gonna fix the situation. Thanks very much for the amazing forum you guys keep! I have learned so much about this little machine, and I am desperate to get it working again!
  6. Elfen

    CF As A HD

    This comment in the Q630 PATA thread and past threads on the forum made me think... Floofies, on 15 Jan 2016 - 2:34 PM, said: Thus I am creating this this. Many of us here have used Compact Flash (aka CF) and other forms of Solid State Drives (aka SSD) as storage media for our hard drive replacement needs with varying degree of success and satisfaction. So I am drawing on my personal experience (mostly) and what is stated on Wikipedia Compact Flash article (for fact pointing). Here are the basic facts: Compact Flash cards were first developed and made by SanDisk Corporation in 1994 using their Flash Memory Technology. They had licensed their Flash Memory technologies and their Compact Flash standards to other companies. Compact Flash has a 50 pin female connector, which can be used on a PCMCIA slot with a passive adapter (no electronics, just wires coming from the PCMCIA straight to the CF). This means that the Compact Flash card can be used as a memory device or as a IDE Storage device; this depends on the OS of the host machine, the Compact Flash's controller and "state of mode" pin on the PCMCIA connecting to the Compact flash (See wikipedia article) . Since nearly all Compact Flash controllers after 2005 are made for IDE, CF cards after 2005 will act like hard drives inside a host system. In IDE Mode (from the "state of mode" pin" on the CF/PCMCIA Connector) the Compact Flash defines its interface smaller but electrically identical the ATA interface. This makes the CF a hard drive that uses Flash Memory as a storage media instead of mechanically spinning magnetic platters. In that a Compact Flash by definition is a "Hard Drive" as per the computer's hardware and OS recognition of the device. However there are some OS that takes the CF's device Identification bytes and refuses to recognize it as a hard drive but as a "removable media" and will refuse to boot from it without problems. Most noticeably- Microsoft Windows XP and Vista. There are some some tools out there that will change a CF's Identification Bytes into a Solid State Drive's Identification Bytes and make it acceptable by OS as a standard storage and bootable device. A Compact Flash's life span is about 10 years, the same as a hard drive. This depends on many factors like how often it is used, its operating environment, how many write cycles it has, how big it's flash memory core it, how it this memory core partitioned, does it have "wear-leveling", and so on. When a Compact Flash reaches its end of life cycle, it becomes a ROM, like a CD/DVD. But many CFs tend to drop dead with total data failure. That is because of its operating environment, and either a power surge or static electricity pulse killed it and not because it reached it end of life cycle. CFs are electronically sensitive devices and are more prone to failure due to power surges or static shock than a hard drive of the same capacity. Do note that there are hard drives out there that are over 10 years old (some even 20 years old and older) that are still working today. The same with CF cards in that there are many units out there that over surpassed their expected lifespan by several years and are still going strong. With hard drives, its the mechanics of the device that keeps it going. With the CF, it is the writing to the device that shaves slices out of its life span. One can only read from the device indefinitely if so they want. But if you do a lot of writing of files or use the CF as "Virtual Memory" then you are taking away from its lifespan. In use on a Computer's OS, you need to turn off Virtual Memory, (most) System Caching and System Logging to get the maximum lifespan out of a CF. For us Mac Owners, up to OS 9.2 there is little or no System Logging from the OS. There is some form of logging from applications like MS Office. It is in OSX where there is a lot System Logging one needs to be aware off and if possible turn them off for a personal system (but needed on a server system). But disk caching and virtual memory should be turned off or set to a minimum level on Pre-OSX Mac Systems. Because CFs (and all other forms of SSDs) are solid state storage devices, they are a lot faster than conventional hard drives. This is because there are no mechanical movements to be made, signals to convert and buffers to fill in a solid state device as in a hard drive. My next post will be of my personal experience in using CFs and comparing them to other SSDs and actual hard drives.
  7. Hello 68k Forum Members, Just got this cool Macintosh SE FDHD that has been in storage since 1994. Cool, right? Well I was having fun for a couple days while it worked, decided to order the special screw driver to take the panel off. Just got the panel off today, cleaned it up, and put it all back together. However, the horrible screen showed up: A Mac Cursor and a Floppy Disc with a "?". The poor hard drive from 1991 is finally dying, whether it's from me taking off the back panel or just age. When the unit powers on, I can still hear the hard drive start to spin up, but when it gets up to speed, it dies down. Is there any way to get the hard drive a new motor or possibly a easy fix? If needed, I will upload a video with sound of the hard drive. Thanks for any helpful advice, JP
  8. Hi, I'm having some problems with a Quadra 700. The Mac only (now) boots when the power to the HDD is disconnected, and goes straight into the flashing floppy screen. When the HDD power is connected, the Mac does not boot at all - just a clicking sound comes from the machine. The PSU fan tries to spin too. I assume this is some sort of problem with the power supply - possibly not being able to supply enough power? Weirdly the whole machine was working fine yesterday, although it hadn't been booted in a long while before that. Is there something I can do to fix this? Has anyone experienced this before? Thanks very much.
  9. Hi; I'm in the process of saving some old macs; I've encountered a difficult issue: only a specific MiniScribe 20mb hard drive works on a se/30. If I try another drive that boots fine on a IIcx (a 8gb maxtor ide drive with an acard adapter), or any other drive, it does not work. SE/30 is recapped, I've checked the traces and tried replacing the scsi chip on the motherboard. Also tried booting from another disk ID. (also something weird on this mac: opening "Config PPP" program gives an error, either from a boot disk or any system version, can this be hardware related as the drive problem ?) I run out of ideas
  10. I was working on my LC III (again) and tinkering with the two external hard drives I acquired some time ago. It turned out that one of them had a functional hard drive but the enclosure's power supply was not working, while the other had a perfectly OK enclosure but the hard drive itself has seized up. Between the two of them, I have put together a completely working external hard drive setup, which is great. The problem is that the working hard drive had a small set of pins which was ripped off accidentally during the physical transfer. The pins are attached to a cable in the old hard drive enclosure, and it turns out this is part of what is used to set the SCSI ID. Without the pins in place, the external HD is apparently treated as being SCSI ID 0, since when I have both the internal HD and the external connected at the same time, the system preferentially recognizes the external. This is kind of a pain since I want to transfer what's on my internal hard drive to the external one. I can probably reattach the pins to the actual hard drive so it reports its SCSI ID correctly, but my soldering game isn't really up to par and I'm worried about damaging the unit. Is there any other way to have the external or internal SCSI ID change so that both drives are visible by the system? Alternatively, I have an Iomega 100MB zip drive which I know I can attach to the DB-25 port in back and store the files from the internal HD to a zip disk. However, since the external HD normally attaches to that port, it doesn't look like both can be attached at the same time at first glance. Would it be possible to chain these together like this: Mac (internal HD disconnected) -> DB-25 to CN-50 cable -> external HD -> CN-50 to DB-25 cable -> zip drive Would the zip drive itself also need to be terminated, or would I have to put a pass-through terminator on the second cable? I should note that the external HD has two CN-50 ports whereas the zip drive has two DB-25 ports, so I would need to get an extra cable in either case.
  11. As a result of the feedback I got from the topic at https://68kmla.org/forums/index.php?/topic/26059-lc-iii-external-hard-drive/I was able to obtain an external hard drive which connects to my LC III via the DB-25 port. The setup looks something like this: Mac <-> DB-25 to CN50 cable <-> CN50 pass-through terminator <-> External HD I originally received a Spin external HD, but the unit would not power on. When I connected it using the setup listed above, the Mac would play the chimes of death and not start up. I recently came into a ClubMac external HD, which I confirmed is able to be powered on without any issues. However, when I connect it to my Mac it starts up correctly but does not recognize that anything is attached to that port. I tried running Apple HD SC Setup to initialize the external HD, but it only recognizes the internal SCSI drive. Is there some other software that needs to be used in conjunction with the external HD in order to access it? Alternatively, could there be something wrong with the above SCSI chain or with the external HD itself that could explain it?
  12. I acquired an LC III without a hard drive a couple of months ago and have gone through the laborious process of finding a working compatible hard disk drive. I started with an 80 MB Quantum ProDrive ELS 50-pin SCSI drive which worked the first day, but then failed on all subsequent boot attempts. I then ordered a 1GB drive but was accidentally shipped a 68-pin SCSI drive from HP instead. Even after trying a 50 to 68 pin adapter and a patched version of Apple HD SC Setup 7.3.2 (from the System 7.5 Disk Tools floppy), the machine never did recognize the drive as being attached to the SCSI port. Today I got back from a computer recycling place and tried out three 50-pin SCSI drives that I was able to get there on the cheap. The first was a 160 MB Apple brand drive, which seemed to be recognized fine but reported "Unable to write to the disk" when trying to initialize/test the drive. The second was an 80 MB IBM drive, which I've heard have a reputation for reliability, but that was not recognized at all by the disk setup program despite the patching or the fact that the drive is Apple-approved to begin with. Finally I was able to get a 40 MB Conner drive initialized and have put a provisional System folder on it (pretty much just what was on the Disk Tools floppy) so that I can verify it still boots over the coming days and doesn't seize up like the Quantum ProDrive did. My question is, is there anything I can do to troubleshoot the remaining drives to see if they can be salvaged for use by the LC III? All of these drives are for internal use only, and so I have no way of leveraging the working drive to get, e.g., different drive formatting programs onto the machine to test them (unless there's a cable/adapter that would allow this via the serial port or something). Could there be an issue with the machine itself in failing to recognize the IBM or HP drives? Otherwise, if all else fails and I just settle for the working 40 MB drive, are there recommendations for what version of classic Mac OS to install given the disk space constraint? My original idea was to put System 7.5.3 on there, but that would take up all of the drive space even with a minimal install.
  13. I have a fully functional LC III but am thinking about getting some sort of external data storage in case the current HDD fails. From what I can tell, the case only has a DB-25 connector in the back which could be used toward this end. My question is, what would be the simplest set of components I would need to connect some form of data storage to the LC III in this way? I am guessing I would need a DB-25 to a 50-pin SCSI cable or something like that and then attach that to an internal HDD which I could then put in some sort of enclosure. Is there a better way of doing it than this? Alternatively, is there anything else I can attach to that port which might serve a similar purpose?
  14. Today I pulled out my 6500/250 along with my Q950 from storage, I thought it was a 9600. Shame on me. The logic board is covered in dust do I'll vacuum it later today. But it boots. PRAM Battery is dead so I need to find one of those pig-tailed square ones that is velcro'd to the logic board. But during the boot, it went through Disk Fix and gave an error "An internal error has occurred." But it eventually made it to desktop. I went through Disk Fix on the desktop, it gave 3 Logical Directory Block errors and tried to fix it. It couldn't, giving an error window "An Internal Error has occurred." It has OS 8.6 has it's system. But I could not find the original 8.6 CD for it. I did find an 8.5 CD for the G3 iMac and got it to boot that. Ran Disk Fix again and still the same problem - tries to fix the logical directory block errors and then throws up the error message "An Internal Error has occurred." There is no error code in any of the attempts of repair. Don't know about the RAM but it fully loaded with the Mac TV and other Audio/Video goodies, and an Ethernet card in the Comm. Port on the board. Other than the error, it seems to be running fine. Apps run OK and I can load and save files. I would prefer to fix it than to format it and install a new system on it as it has a lot of software in it. Furthermore I do not have the install CD for it in the first place. Though the 8.5 iMac CD boots it, I doubt it will install on it. Any ideas?
  15. I recently collected and assembled all the parts needed for an LC III, which I put together yesterday. This included the hard drive, a Quantum ProDrive ELS with 80 MB of space and a SCSI connector. Everything seemed to be working properly, and I was able to install System 7.5.3 on the machine last night without issue. However, when I booted up this morning, I got a flashing floppy disk icon with a question mark in it. I put in the Disk Tools floppy and neither Disk First Aid or the Apple HD SC Setup utilities recognize that the hard disk is present at all in the machine. I double-checked the connections and everything, it all seems to be okay on that front, and while the machine is running I can sense the actual physical hard drive spinning without any issues that I can tell (no unusual sounds, clicking, etc.). I know that old SCSI drives like this tend to seize up and die, so I was wondering if this is the case for this particular hard drive as well. If so, then does anyone have recommendations for a reliable SCSI drive that would be compatible with this machine?
  16. bman12three4

    Classic II hard drive broken

    I have a recapped classic 2 mobo with an 80mb hard-drive. I plugged in the hard drive, turned the mac on and booted from the system 7 disk utilities floppy. Once the reformatting was done, I restarted the mac and installed system 7 on it. This all worked well and I played Oregon trail on it for a while, but after I turned off the computer a couple of times, the drive stopped showing up. When I power up the mac, I get the missing OS floppy icon, and when I boot from the Disk Utilities I don't see the drive on the desktop, or with the actual application. The drive sounds the same as it did when it was working. The mac came with a hard drive installed but it didn't recognize it either. What can I do to fix it?
  17. clandestino

    Mac SE/30 Hard drive issue

    Hi, I got a hd issue with my Mac SE/30. Previously, I had totally recapped it and I replaced UE8 chip to solve a weird screen issue. Suddenly I got the blinking floppy icon at the startup. In another thread, uniserver suggested hd breakage. My SE/30 has a 40mb quantum hd. I tried to create boot floppies following this site: http://www.classic-computers.org.nz/blog/2011-12-29-disk-from-images-mac.htm but my mac only makes only strange noises and splits the discs out (dirty floppy drive??) At the moment i can't boot the system. I know mac se/30 uses SCSI 50pins, a rare standard hard to find (I'm in Italy). I'd like to know what's the cheapest solution to replace my hd (by an adapter or something similiar) and make my system usable again. I can't afford expensive items...
×